AKTÍV KIKAPCSOLÓDÁS

A Fertő-tó magyarországi és osztrák szakaszán különleges látnivalókban, élményekben van része az aktív sport szerelmeseinek.
A Fertő tó kedvelt kirándulóhely a vízisportokat és a kerékpározást kedvelők körében. A kerékpárosok különösen nagyra értékelik a sík terepet és a változatos útvonalat, amely szőlőskertek borította dombhátak között, valamint a tavat körülölelő nádason és történelmi települések át vezet.

Kétkerékkel a Fertő-tó körül

Aki a Fertő körüli kerékpározást tervezi, biztos lehet benne, hogy az Unesco Világörökség részét képező Fertő-Hanság Nemzeti Parkban csodálatos természeti értékekkel, egyedülálló vízi- és növényvilággal találkozik. Jól kiépített aszfaltos kerékpárutakon lehet kerekezni, a tájékozódást mindenhol táblák segítik, számos helyen alakítottak ki pihenőhelyeket.

Kiskör a Fertő-tó körül


A 69 km-es táv során komp igénybevétele szükséges.
Útvonal: Fertőd - Fertőújlak - Apetlon - Illmitz - Kikötő - komppal Mörbisch - Fertőrákos - Balf - Fertőboz - Hidegség - Fertőhomok - Hegykő - Fertőszéplak - Fertőd

Nagykör a Fertő-tó körül profiknak


A 135 km-es út gyakorlott kerékpárosoknak ajánlott.
A B10 Fertő-tó kerékpárút ötcsillagos értékelést kapott a Német Kerékpárklubtól. A rutintalanabb kerékpárosok pedig le is rövidíthetik az utat, és Illmitzből átkelhetnek a tavon hajóval Mörbisch am See-be.
A körút mentén 11 modern kerékpáros pihenőhely lett kialakítva.
A Fertő tavat körbekarikázva 135 kilométert tekerünk le, ebből 38 kilométert Magyarország területén. Alternatívaként az Illmitz és Mörbisch am See közötti kerékpárkomp kínálkozik, ezt igénybe véve a kerékpárút lerövidül (kb. 78 km).
A Neusiedler See -kerékpárút mellett a Jubileumi kerékpárút (R1), a Kirschblüten-kerékpárút (B12, 43 km), a Lacke kerékpárút (B20, 48 km), a Hanság-kerékpárút (B22, 53 km), a Kultúra-kerékpárút (B23, 26 km) a Lange Lacke kerékpárút (B27, 14 km), a Kogl-összekötő kerékpárutak (B13, 21 km és B31, 16 km), a Donau összekötő-kerékpárút (B21, 31 km) valamint a B24-es (16 km ) és a B26-os (48 km) összekötő-kerékpárutak várják a biciklizőket.

Útvonal: Balf – Hegykő – Fertőd – Fertőújlak – Apetlon – Illmitz – Podersdorf am See – Neusiedl am See – Jois – Winden am See – Purbach – Seehof – Rust – Mörbisch am See – Fertőrákos – Balf

Fertőrákos-Rust szakasz


Az egyik leglátványosabb, könnyen teljesíthető, 19 km-es táv.
Útvonal: Fertőrákos - Mörbisch - Rust - Fertőrákos

Síelés

Télen az osztrák sípályák a legkedveltebb úticélok az aktív sportok szerelmesei körében. Csodálatos természeti környezetben, mindössze néhány órányi távolságra kiválóan felszerelt és karbantartott sícentrumok várják a síelőket, szánkózókat.

Stuhleck


Sopronból közel egy óra alatt elérhető Kelet-Ausztria legnagyobb síterülete, ahol 24 kilométer sípálya várja a siklás szerelmeseit. 18 kilométer kék és 6 kilométer piros jelzésű sípályán biztosít síelési lehetőséget. A kezdő síelők a sípálya alsó részén található tanuló pályákon gyakorolhatnak.
A semmeringi hágó végénél, kb. ezer méter szintkülönbségű síterületen hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. A pályák kékek és pirosak, éjszakai- és FIS versenypálya is található a síterepen.
A síterepen az utóbbi években számos fejlesztés történt, ülős lifteket építettek, bővítették a hóágyúrendszert és a csúcson új étterem létesült. A hatüléses lift a Steinbachalmtól indul, és a Stuhleck csúcsa (1783 m) alatt végződik.
A Weißenelfbahn névre keresztelt, lehajtható plexikkel felszerelt 6 üléses lifttel mintegy 7 perc alatt érhetünk fel a panoráma-étteremhez.

Az 5 km hosszúságú, igazán családbarát természetes szánkópálya minden korosztály kedvence. További sportolási lehetőségek: éjszakai sípálya Snow Park ("Stuhleck Night Ride"), snow tubing pálya, lovasszán kirándulások, teniszcsarnok, sportlövészet, jégteke, téli túraútvonalak.

Puchberg am Schneeberg


Bécstől 80 km-re délre található Alsó-Ausztria egyetlen téli-nyári síközpontja. Az egyedülálló hangulatú alpesi városka Puchberg am Schneeberg közelében fekvő losenheimi síközpontban egy négyszemélyes, kétsebességes ülőlift működik.
A Schneeberg naposabb oldalán fekvő Puchbergen az utóbbi években egyre rosszabb telek voltak. A közeli gyerekpályákat ezért lefedték műanyaggal, így egész évben lehet már itt síelni tanulni. A Wunderwiese névre hallgató gyerekparadicsom minden évszakban használható. A húzólifttel és szállítószalaggal ellátott tanulópálya mellett egy 130 méter hosszú hófánk pálya is kialakításra került, Wiesenflitzer néven, ez nyári attrakció. A Wunderwiese völgyállomásán síiskola, kölcsönző és hütte is található.

A fejlesztéseknek köszönhetően a losenheimi síterep az egyik legideálisabb a kezdők és gyerekekkel síelni induló családok részére a határhoz való közelségének, mérsékelt árainak, modern berendezéseinek és kellemes lejtésű széles pályáinak és a több mint 2000 m magas Schneeberg nyújtotta panorámájának köszönhetően.